Deň otvorených dverì v národnom žrebčíne v Topoľčiankach

16:01

V posledných dňoch som sa rozhodla  sprostredkovať Vám svoje pocity a dojmy z návštev rôznych Slovenských miest, obcí .... Jednoducho z našich výletov... Počítam s tým, že ich bude celkom dosť, veď to poznáte voľný víkend a malé v našom prípade dvojročné dieťa. 

Ako prvé miesto som sa rozhodla predstaviť Vám  najčerstvejšie pocity z návštevy Národného žrebčína v Topoľčiankach. 1. Mája už tradične otvárajú jazdeckú sezónu. Tento rok tomu nebolo inak a mali pripravený skvelý program.






Do Topoľčianok sme sa vybrali ráno a okolo 9hodiny sme boli na mieste.  K parkovisku nás nasmerovala polícia a dobré značenie smerovými značkami. Parkovalo sa na trávnatej  ploche, ktorá bola vzdialená od žrebčína cca 10 minút chôdze.Aj keď to tak zo začiatku nevyzeralo :D 

V parku pri zámku už premávali dva dvojzáprahové koče, pri ktorých sme sa hneď pristavili a keďže tam bolo tak skoro ráno minimum záujemcov o odvezenie sa na koči využili sme to a previezli sme sa 2x popri zámku. To ešte mali čas.  Neskôr poobede to už bolo iba jedno kolečko a dlhé čakanie v rade s pár drzými predbiehajúcimi sa.




Ďalej sme pokračovali už cez brány žrebčína kde bolo veľa stánkov , či už s občerstvením, alebo suvenírmi s danou tématikou, krásne vyrezávané drevené koníky, tričká s obrázkami koní a veľa iného. Jednoducho ako na každej takejto akcii.

 Ako prvú sme navštívili vnútornú jazdiareň, kde práve vypúšťali niekoľko koní myslím že to boli hlavne kobylky so žriebätkami. Krásny pohľad na tie úžasné zvieratá.


Ďalej sme si mohli prezrieť stajne. Každý koník bol nádherný, všetci sme ich hladkali a fotili sa s nimi.



Zo stajní sme už smerovali k tribúnam, kde už prebiehal tréning. Jazdci na koňoch predvádzali rôzne štýly klusu, cvalu a mňa zakaždým dostala krásna chôdza, ktorú vám ťažko opíšem to treba vidieť.


Nevynechali sme ani prekrásny park pri zámku, kde sa nachádzali stánky s ochutnávkou vín z chateau Topoľčianky to využili naši páni a ochutnávali ... Nás viac zaujalo krásne prostredie parku, na jeho začiatku sú detské šmykľavky, pieskovisko, hojdačky a kolotoč. V parku sú dve krásne jazierka, s posedením a príjemným prostredím s kačkami a labuťami. Celý park je krásny upravený s množstvom nádherných drevín.





Po prechádzke v parku sme trochu vyhladli, na obed sme zašli do zámockej reštaurácie. V tento deň mali na výber z dvoch polievok a 7 hlavných jedál, ktoré boli skôr obyčajné typu vyprážaný syr s hranolkami. Polievka mi veľmi chutila, dala som si šampiňónovú krémovú. Málokedy natrafím v reštaurácii na naozaj výbornú polievku. No druhé jedlo sklamalo, vyprážaný syr s hranolkami, aj keď si niekedy poviem, že na tom sa nedá nič pokaziť... hranolky boli prepálené a syr - myslím, že polovičná gramáž ako bola uvádzaná v jedálnom lístku, po reklamácii nám priniesli ozajstný kus syra. 

Musím spomenúť aj Gazdovský hostinec - je to penzión s reštauráciou, my sme sa tam boli najesť asi mesiac dozadu, no jedlá boli skvelé veľké porcie, krásne naaranžované na tanieri a veľmi chutné. Odporúčam sa ísť napapať práve tam. Podľa mojej skúsenosti lepšie ako v spomínanej zámockej reštaurácii.

O 14:00 začínal slávnostný program, na ktorý sme mali zakúpené vstupenky s miestom sedenia, sedenie bolo celkom nepohodlné, no dalo sa to vydržať. Program mi to vykompenzoval.







Za zmienku určite stojí aj zubria zvernica, ktorá je cca 7km od Topoľčianok, je to jediné miesto, kde môžete na Slovensku vidieť Zubra európskeho.




Nám sa takýto výlet celkom páčil, a keďže nemám v láske masy ľudí, najlepšie je vybehnúť do Topoľčianok mimo akcií typu deň otvorených dverí. Ale treba prísť v sezóne, pretože mimo sezóny je žrebčín zatvorený, takže sa len pri bráne otočíte, ako sa to stalo nám pred mesiacom no krásny park a zubria zvernica nám to tak trochu vykompenzovali.

Prajem Vám krásny výlet.

You Might Also Like

0 komentárov

About Me

Like us on Facebook

Flickr Images