Šťavnatý čoko-koláč
16:08- 300 g maslo
- 8 PL kakaa
- 350 g kryštálového cukru
- 250 g polohrubej múky
- 1 KL sódy bikarbóny
- štipka soli
- 2 ks vajíčka
- 150 ml kyslej smotany
- 100 ml mlieka
- 200 g práškového cukru
- 200 ml vody
POSTUP A ROZDELENIE SUROVÍN
Korpus:
1 krok : 200g
maslo, 4PL kakao, 200ml vody dáme
do hrnčeka, zmiešame a zohrievaním získavame kompaktnú hmotu,
keď máme zmes spojenú, dáme ju chladiť. Vyzerá to asi takto:
2 krok : 350g
kryštálového cukru, 250g polohrubej múky, 1KL sódy bikarbóny a
štipku soli spolu premiešame
v nádobe.
3 krok : 2ks
vajíčka a 150ml kyslej smotany
spolu vymiešame
4 krok :
do vajíčok so smotanou pomaly primiešavame sypké suroviny, ak sa
nám to ťažšie mieša pridávame si postupne aj vychladenú
kakaovú zmes. Spolu to všetko poriadne premiešame.
5 krok :
Vymastíme si tortovú formu s
priemerom cca 26cm a pomúčime, polohrubou múkou. Ja som na spodnú
časť formy použila papier na pečenie a boky vymastila a pomúčila.
6 krok:
Hotové cesto na korpus vylejeme do formy a dáme do rúry vyhriatej
na 190 stupňov. Pečieme cca 45 minút,
treba si sledovať. Ja som kontrolovala po 30 minútach špajdlou
cesto sa lepilo tak som nechala ešte 15 minút.
Poleva:
7 krok:
Pokiaľ sa nám korpus pečie pripravíme si polevu zo zvyšných surovín :
200g práškového
cukru, 100g masla, 100ml mlieka a 4PL kakaa tieto
suroviny si opäť dáme do hrnčeka a do rozpustenia a spojenia do
čokoládovej polevy rohrievame
chvíľku varíme. Necháme
vychladnúť.
8 krok : Po
upečení korpus necháme vychladnúť. Do vychladeného korpusu si
vidličkou urobíme dierky a nalejeme naň pripravenú
vychladenú polevu. Ak sa nám pri okrajoch formy nechce vsiaknuť,
stačí vidličkou trošku popichať.
A
máme hotovo, koláčik môžeme nechať odležať stačí
aj pol hodinka . Veľmi
dobre chutí so
zmrzlinou a ovocím.
0 komentárov