Fotobanky a môj začiatok - zopár rád ako začať

10:10


V predošlom článku som Vám predstavila 10 tipov, ako si privyrobiť. Záujem vo Vás vyvolala možnosť privyrobenia si pár eur, pomocou predaja fotiek do fotobánk. Teraz Vám trochu priblížim moju cestu k fotobankám a čo to pre mňa znamenalo





Veľmi rada fotím, u nás doma ma už majú za cvoka, že si cvakám západ slnka, kvety, mesiac a iné. S kľudom si odfotím slimáka, lienku či kvety ruže. S Fotobankami som sa zoznámila už dávnejšie, zaregistrovala som sa na 123RF, ktorá je aj v českom jazyku, nakoľko angličtinu tak zbežne ovládam, no netrúfam si úplne pracovať iba v AJ.  Vtedy som tomu veľa času nevenovala, nakoľko som ešte nemala poriadny fotoaparát. Samozrejme som fotila telefónom, potom som kúpila telefón s lepším foťákom, neskôr to bol kompakt a keď som nahrávala fotky na 123RF neboli mi schválené... To bol môj nevydarený začiatok s fotobankami....

"Ešte Vás upozorním, že niesom fotografka, a ani sa ňou nenazývam a už vôbec nie špecialistka na fotenie, preto berte moje rady iba ako rady obyčajnej ženy, ktorú baví fotenie a takýmto spôsobom sa snaží privyrobiť si .... "

Nechala som tomu čas, a keď som si kúpila ultrazoom fotoaparát, no už vo vyššej cenovej kategórií a aj s oveľa lepším rozlíšením a kvalitou snímok, Nikon coolpix P610, pred mesiacom som sa opäť vrátila k vyskúšaniu Fotobánk.

Momentálne fotím Nikon-om coolpix P610 - ultrazoom fotoaparát, jeho predchodcu mi poradila jedna pani na fóre kde som sa pýtala, či sa dá zrkadlovkou napr. odfotiť mesiac. Odpovede ma dosť prekvapili, že treba mať taký a onaký objektív....  (to množstvo objektívov, z ktorých taký je na fotenie vo vnútri, ten je na makro atď. má nesmierne odrádzalo, pretože to chce stále ďaľšie a ďaľšie peniaze a keďže sa tomu neidem venovať profesionálne bolo mi ich ľúto investovat toľko)
No jedna odpoveď bola fajn, foťák, ktorý nemusím riešiť nastavenia, dám si len prednastavený režim, podla toho čo chcem fotiť a ešte k tomu aj fotka mesiaca ktorú mi poslala bola úžasná.
Bolo rozhodnuté, niekoľko dní som na internete študovala hodnotenia, výsledky testov, recenzie atď. Nakoniec som vybrala fotoaparát, ktorý nieje zrkadlovka, no je perfektný. Pre mňa. Aj s primeranou cenou. Do 400€

Následne som fotila čo sa dalo, skúšala trénovala, zisťovala a učila sa čo a ako odfotiť. Priznám sa, že veľa objektov fotenia som cvakla bez riešenia kompozície a iných pravidiel, čo a ako ma vyzerať. Fotím srdcom, takže u mňa nájdete fotky, ktoré možno nie sú úplne naj, no mne sa páčia. Takýmto spôsobom som si "nacvakala" hmmm no veeeela mega veela fotiek. A jedného pekného dňa som na internete opäť začala pátrať, čítať a študovať ako správne na tie fotobanky.

A podarilo sa. Po preštudovaní som sa pustila do toho. Čítala som rôzne články, kde už skúsení fotografi, ktorí svoje fotky predávajú do fotobánk, písali svoje skúsenosti, ako sa to dá, a kde je najviac predajov fotiek atď.

Preto som sa rozhodla, že vám o mojich skúsenostiach napíšem a možno tak aj vám pomôžem aspoň k malému príjmu do vášho rozpočtu, poprípade k vybudovaniu si spoľahlivého pasívneho príjmu .

PS: Dnes už viem, že fotky odfotené telefónom mi boli zamietané kôli nízkemu rozlíšeniu a kvalite...

Toto je môj začiatočnícky výlev v ďalšom článku už reálne začnem písať o fotobankach a ako na to.
Ďakujem za pozornosť a prajem Vám krásny deň.

You Might Also Like

0 komentárov

About Me

Like us on Facebook

Flickr Images